Quantified Self, tai itsetietoisuutta numeroiden avulla, on jatkuvasti leviävä maailmanlaajuinen ilmiö. Yhä useampi käyttää erilaisia menetelmiä kerätäkseen monenlaista tietoa omasta elämästään. Tiedon lähteitä voivat olla esimerkiksi uni-, ruoka- ja liikuntapäiväkirjat, sydämen sykkeen mittaukset, oma sijainti, silmänliikkeet, lyhyet mielialakyselyt tai tietokoneen käyttölokit. Nykyään voimme seurata lähes mitä vain pienillä, kehittyneillä laitteilla, joita kannamme mukanamme jatkuvasti; moneen kykenevät älypuhelimet, pikkuruiset ilmaisimet sekä kaikkialle levittäytyvät digitaaliset tietoverkot tallentavat ja välittävät tietoa kaikesta mitä me teemme.
Organisaatiot ovat liittymässä ilmiöön. Laskentatoimen ja työhyvinvointi-kyselyjen rinnalle on ilmestynyt uusia numeroita, joita on houkuttelevaa hyödyntää päätöksenteossa. Yrityksissä ympäri maailmaa johtotiimin jäsenet mittaavat muun muassa sykevaihteluaan ymmärtääkseen stressitasojaan ja päivittäisestä työtaakasta palautumista. On helppo kuvitella mittaamisen yleistyvän nopeasti myös laajemmalle organisaatioissa.
Mittaamiseen liittyy kuitenkin haasteita, jotka on ratkaistava ennen kuin voimme, hyvällä omalla tunnolla, hyödyntää uusia teknologioita parhaalla mahdollisella tavalla:
- Kuinka luotettavaa ihmisten itsensä keräämä data on ja tulee lähitulevaisuudessa olemaan, sekä kuinka luotettavaa sen tulisi olla?
- Mitä voimme datasta päätellä ja mitä emme?
- Miten voimme käyttää ja yhdistää dataa sekä organisatorisista että henkilökohtaisista, todennäköisesti yksityisistä, lähteistä?
- Kenellä tulisi olla pääsy ja minkälaiseen dataan?
- Kuinka voimme luotettavasti huomioida ja turvata yksityisyyden suojan, turvallisuuden sekä työntekijöiden oikeusturvan?
Quantified Employee 2014 on ensimmäinen seminaari, jossa käsitellään monipuolisesti työntekijän hyvinvoinnin mittaamista ja mitatun tiedon kestävää hyödyntämistä organisaation päätöksenteossa. Seminaarissa esiintyy monen eri alan asiantuntijoita ja tavoitteena onkin käynnistää laaja keskustelu siitä, miten haasteet ratkaistaan – yhdessä.